Cukiernik

Cukiernik

Informacje

Opis kierunku:
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy: nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Tytuł zawodowy: Cukiernik
Numer zawodu: 751201
Kwalifikacje zawodowe: T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
Możliwości zatrudnienia: Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w funkcjonujących na rynku cukierniach, zakładach produkcyjnych, czy też w firmach zajmujących się wytwarzaniem czekoladek i słodyczy. Jako wykwalifikowany cukiernik, zawsze będziesz mógł otworzyć swoją działalność gospodarczą. Bardzo popularne jest tworzenie tortów na indywidualne zamówienie klientów – na przykład z okazji ślubu, chrzcin, komunii i tym podobnym. Wiele miejsc takich jak restauracje czy hotele zatrudniają niezależnych cukierników, serwujących gościom desery pełne smaku.
Czas trwania nauki: 1,5 roku, 3 semestry
Możliwości zdobycia dodatkowego wykształcenia: po zdobyciu dodatkowej kwalifikacji T.16 można uzyskać tytuł technik technologii żywności
Program nauczania: Ministerstwo Edukacji Narodowej
Możliwość zapisu: cały rok
Trzeba mieć ukończoną szkołę średnią: nie
Czy wydajemy zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS itp: tak. Zaświadczenia są bezpłatne.

Plan nauczania:

Plan nauczania/Liczba godzin w cyklu nauczania
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:
BHP – Bezpieczeństwo i higiena pracy – 20
PDG – Podstawy działalności gospodarczej – 20
JOZ – Język obcy zawodowy – 30
PKS – Podstawy komunikacji społecznej – 20
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno – gastronomicznego
Podstawy technologii żywności – 60
Technika w przetwórstwie spożywczym – 78
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
Magazynowanie surowców cukierniczych – 141
Wytwarzanie wyrobów cukierniczych – 141
Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji – 141
RAZEM: 651
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych