Kursy dietetyki

Kursy dietetyki

Informacje

Intendent 8 h Cena  199zł

Grupa docelowa

Osoby chcące otworzyś własną firmę cateringową. Intendent, kierownik stołówki, kucharka, dyrektor placówki oświatowej, pracownicy firm cateringowych

Forma kursu

Kurs realizowany jest głównie w formie praktycznej ok 80%. Teoria urozmaicana jest poprzez dyskusje, ćwiczenia i inne interaktywne formy prowadzenia szkoleń.

Indywidualne podejście

Zajęcia realizowane są w kameralnych grupach, co pozwala trenerowi na bezpośredni kontakt z każdym uczestnikiem. Pytania pojawiające się w trakcie kursu otrzymują odpowiedź na bieżąco, tak aby kursanci otrzymali podczas zajęć maksimum informacji, które będą im przydatne w dalszej karierze zawodowej.

Zdobyte kompetencje

  • zdobycie wiedzy i umiejętnosci w zakresie planowania jadłospisów dla określonych grup wiekowych, uwzględniając obowiązujące normy
  • zdobycie wiedzy i umiejętnosci w zakresie ustalania wartości kalorycznych jadłospisów oraz obliczania zapotrzebowania na energię i inne składniki odżywcze względem grupy wiekowej
  • zdobycie wiedzy i umiejętnosci w zakresie ustalania jadłospisów uwzględniających preferencje żywieniowe i zdrowotne (bezglutenowe, bezlaktozowe itp.)

Certyfikat

Po ukończeniu kursu, każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz zaświadczenie na druku MEN.

Program*:

1.Obowiązki na stanowisku intendent w zakładzie żywienia zbiorowego w odniesieniu do przepisów Kodeksu Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wymagań sanitarno- epidemiologicznych

2.Aktualnie obowiązujące przepisy prawne (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach)

3. Omówienie zadań i czynności (część teoretyczna i praktyczna):Detox, Detoxify, Diet, Vitamins, Healthy, Frisch

  • dyscyplina finansowa
  • gospodarowanie środkami pieniężnymi
  • wartość zamówienia
  • magazyn
  • dostawa i przyjęcie towaru
  • sprawdzanie temperatur
  • kartoteki przychodów i rozchodów

4.Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP

5.Podstawy żywienia dzieci, żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, żywienie dzieci w wieku szkolnym 7-15 lat wraz z przykładowymi jadłospisami

6.Układanie jadłospisówDoctor, Basil, Natural, Pharmaceutical, Kitchen, Green

  • prawidłowe żywienie – podstawy
  • sytuacje specjalne – dieta bezglutenowa i bezlaktozowa
  • tablicami produktów i potraw
  • obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup wiekowych
  • planowanie kilkudniowych jadłospisów w zależności od grupy wiekowej
  • prezentacja komputerowych programów dietetycznych

*Program kursu/ szkolenia może być zmieniony w zależności od potrzeb i możliwości uczestników.

W cenę szkolenia wchodzą:

  • materiały i narzędzia szkoleniowe
  • przerwy kawowe
  • zaświadczenie na druku MEN

*******************************************************************************************************************************************************

Dietetyka I i II stopień 32 h  Cena 850zł

Grupa docelowa

Osoby zainteresowane zdrowiem, zdrowym żywieniem, które wiążą swoją przyszłość zawodową z dietetyką i profilaktyką zdrowia. Osoby nie związane wcześniej z dietetyką ale także, lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci itp.

Forma kursu

Kurs realizowany jest głównie w formie praktycznej ok 80%. Teoria urozmaicana jest poprzez dyskusje, ćwiczenia i inne interaktywne formy prowadzenia szkoleń.

Indywidualne podejście

Zajęcia realizowane są w kameralnych grupach, co pozwala trenerowi na bezpośredni kontakt z każdym uczestnikiem. Pytania pojawiające się w trakcie kursu otrzymują odpowiedź na bieżąco, tak aby kursanci otrzymali podczas zajęć maksimum informacji, które będą im przydatne w dalszej karierze zawodowej.

Zdobyte kompetencje

  • zdobycie wiedzy na temat funkcjonowania układu pokarmowego
  • zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę i tryb życia
  • zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie ustalania jadłospisów dziennych, dekadowych
  • zdobycie wiedzy jak stosować suplementy i czy warto po nie sięgać

Certyfikat

Po ukończeniu kursu, każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz zaświadczenie na druku MEN.

Soup Greens, Celery, Vegetables, Food, Healthy, Diet

Program*:

I stopień 16h

1.Zasady prawidłowego żywienia osób zdrowych

  • podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
  • dieta jako element profilaktyki zdrowia
  • tabele wartości odżywczych

2. Anatomia, fizjologia układu pokarmowego

  • fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
  • omówienie piramidy żywienia
  • przyczyny i skutki błędów żywieniowych
  • zasady układania jadłospisów dla osób zdrowych

3. Tworzenie diet

  • wskaźniki BMI, WHR, CPM, PPM

4.Bilans wodno-elektrolitowy

  • zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych

5.Suplementacja

  • wskazania do stosowania suplementów
  • podział suplementów

6.Żywność zmodyfikowana genetycznieFood Catering Cuisine

  • charakterystyka, przykłady żywności

7.Wizyta pacjenta

  • ocena stanu odżywienia
  • różne diety
  • forma układania jadłospisów
  • prowadzenie konsultacji dietetycznej
  • zalecenia dla pacjenta

II stopień 16h

  1. Nowoczesna suplementacja w sporcie wyczynowym.
  2. Detoksykacja.
  3. Towaroznawstwo zielarskie.
  4. Zasady Haccp i żywienia zbiorowego.
  5. Żywienie w jednostkach chorobowych.
  6. Żywienie osób starszych i przy rekonwalescencji.
  7. Żywienie w otyłości.
  8. Kuchnia 5 przemian.
  9. Żywienie kobiet w ciąży i małych dzieci.
  10. Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie.

*Program kursu/ szkolenia może być zmieniony w zależności od potrzeb i możliwości uczestników.

W cenę szkolenia wchodzą:

  • materiały i narzędzia szkoleniowe
  • przerwy kawowe
  • zaświadczenie na druku MEN

Szkolenia dodatkowe:

  1. Dieta bezglutenowa 6h Cena 180zł
  2. Refluks przełykowy 6h Cena 180 zł
  3. Zespół jelita drażliwego 6h Cena 180zł
  4. Drożdżyca jelita grubego 6h Cena 180zł
  5. Wrzody 6h Cena 180zł
  6. Dieta wegetariańska i wegańska 6h Cena 180 zł

 

ZAPISZ SIĘ ON LINE!

lub mailowo albo telefonicznie

mail.: szkolenia@profesjaedukacja.pl

tel. :881797333