Kursy kulinarno- gastronomiczne

Kursy kulinarno- gastronomiczne

Informacje

Kurs gotowania dla początkujących 16 h

Grupa docelowa

Osoby chcące zdobyć, poszerzyć wiedzę w zakresie gotowania.

Forma kursu

Kurs realizowany jest głównie w formie praktycznej ok 80%. Teoria urozmaicana jest poprzez dyskusje, ćwiczenia i inne interaktywne formy prowadzenia szkoleń. Zajęcia praktyczne są prowadzone na modelach- żywych osobach.

Indywidualne podejście

Zajęcia realizowane są w kameralnych grupach, co pozwala trenerowi na bezpośredni kontakt z każdym uczestnikiem. Pytania pojawiające się w trakcie kursu otrzymują odpowiedź na bieżąco, tak aby kursanci otrzymali podczas zajęć maksimum informacji, które będą im przydatne w dalszej karierze zawodowej.

Zdobyte kompetencje

  • zdobycie wiedzy i umiejętmości w zakresie gotowania

Certyfikat

Po ukończeniu kursu, każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz zaświadczenie na druku MEN.

Program*:Food, Products, Rustic, Vegetables, Meat, Cooking

  1. Rodzaje noży i desek kuchennych
  2. Obróbka wstępna warzyw
  3. Nauka technik krojenia
  4. Świeże zioła
  5. Własne mieszanki przyprawowe i suszenie ziół
  6. Warzywa strączkowe – technika gotowania
  7. Tłuszcze roślinne
  8. Tłuszcze zwierzęce
  9. Technika blanszowania warzyw
  10. Ziemniaki – techniki obróbki termicznej
  11. Jaja – klasyfikacja i techniki gotowania
  12. Kasze – charakterystyka i techniki gotowania
  13. Drób
  14. Charakterystyka mąki
  15. Charakterystyka i rodzaje makaronów
  16. Mleko i podstawowe przetwory mleczne
  17. Technika gotowania na parze i technika duszenia część
  18. Technika grillowania i technika pieczenia część
  19. Technika smażenia część
  20. Przygotowanie obiadu

*Program kursu/ szkolenia może być zmieniony w zależności od potrzeb i możliwości uczestników.

W cenę szkolenia wchodzą:

  • przerwy kawowe
  • zaświadczenie na druku MEN
  • materiały i narzędzia szkoleniowe

*******************************************************************************************************************************************************

Carving 8 h

Grupa docelowa

Osoby chcące zdobyć, poszerzyć wiedzę w zakresie zdobienia warzywami i owocami innych potraw oraz przygotowywania atrakcyjnych wizualnie i smakowo przekąsek owocowo-warzywnych

Forma kursu

Kurs realizowany jest głównie w formie praktycznej ok 80%. Teoria urozmaicana jest poprzez dyskusje, ćwiczenia i inne interaktywne formy prowadzenia szkoleń.

Indywidualne podejście

Zajęcia realizowane są w kameralnych grupach, co pozwala trenerowi na bezpośredni kontakt z każdym uczestnikiem Pytania pojawiające się w trakcie kursu otrzymują odpowiedź na bieżąco, tak aby kursanci otrzymali podczas zajęć maksimum informacji, które będą im przydatne w dalszej karierze zawodowej.

Zdobyte kompetencje

  • zdobycie wiedzy na temat rzeźbienia w owocach i warzywach
  • umiejętność rzeźbienia w owocach i warzywach

Certyfikat

Po ukończeniu kursu, każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz zaświadczenie na druku MEN.

Program*:

  • definicja carvingu i historia sztuki carvingu
  • zasady i style w carvingu
  • narzędzia do carvingu: typy, rodzaje
  • metody konserwacji produktów
  • dobór i sposoby przechowywania surowców
  • rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon
  • rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka
  • wykonywanie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie poszczególnych rzeźb
  • zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac
  • przydatność umiejętności sztuki carvingu

Food, Fruit, Watermelon, The, Mixed Fruits, Delicious

*Program kursu/ szkolenia może być zmieniony w zależności od potrzeb i możliwości uczestników.

W cenę szkolenia wchodzą:

– materiały szkoleniowe

– materiał warzywno – owocowy do pracy

– przerwy kawowe

– zaświadczenie na druku MEN

ZAPISZ SIĘ ON LINE!

lub mailowo albo telefonicznie

mail.: szkolenia@profesjaedukacja.pl

tel. :881797333