warszawa@profesjaedukacja.pl
533 338 043
img

Witamy w Profesja Edukacja

BĄDŹ ZAWODOWCEM!

Uczęszczając do naszych szkoł nic nie płacisz!

zapisz się

Cukiernik

Opis kierunku:
  Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy: nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
  Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Tytuł zawodowy: Cukiernik
Numer zawodu: 751201
Kwalifikacje zawodowe: T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
Możliwości zatrudnienia: Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w funkcjonujących na rynku cukierniach, zakładach produkcyjnych, czy też w firmach zajmujących się wytwarzaniem czekoladek i słodyczy. Jako wykwalifikowany cukiernik, zawsze będziesz mógł otworzyć swoją działalność gospodarczą. Bardzo popularne jest tworzenie tortów na indywidualne zamówienie klientów – na przykład z okazji ślubu, chrzcin, komunii i tym podobnym. Wiele miejsc takich jak restauracje czy hotele zatrudniają niezależnych cukierników, serwujących gościom desery pełne smaku.
Czas trwania nauki: 1,5 roku, 3 semestry
Możliwości zdobycia dodaktowego wykształcenia: po zdobyciu dodatkowyej kwalifikacji T.16 można uzyskać tytuł technik technologii żywności
Program nauczania: Ministerstwo Edukacji Narodowej
Możliwość zapisu: cały rok
Trzeba mieć ukończoną szkołę średnią: nie
Czy wydajemy zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS itp: tak. Zaświadczenia są bezpłatne.
NIE CZEKAJ! ZAPISZ SIĘ JUŻ DZIŚ!

Plan nauczania:

Plan nauczania Liczba godzin w cyklu nauczania
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy 20
PDG – Podstawy działalności gospodarczej 20
JOZ - Język obcy zawodowy 30
PKS – Podstawy komunikacji społecznej 20
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego
Podstawy technologii żywności 60
Technika w przetwórstwie spożywczym 78
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
Magazynowanie surowców cukierniczych 141
Wytwarzanie wyrobów cukierniczych 141
Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji 141
RAZEM: 651
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych

NIE CZEKAJ! ZAPISZ SIĘ JUŻ DZIŚ!